۱۴۰۱ اسفند ۲۵, پنجشنبه

قدیمی‌ترین جاسوس روس‌ها در ایران چگونه به دام ساواک افتاد؟ داستان بازداشت پرماجرای سرتیپ درخشانی

خبرهای داغ سیاسی


پیرمرد از دروازه سفارتخانه داخل شد و بسرعت یک کاغذ مچاله شده را از لای شبکه آهنی به داخل محوطه پرتاب کرد.

نگهبان کشیک از سر پست خود کاغذ و نامه را دید ولی برای برداشتن کاغذ عجله نکرد. او بی آنکه توجه ماموران مراقبت ساواک را که از کیوسک آبمیوه فروشی روبرو رفت و آمد به سفارت شوروی را زیر نظر داشتند جلب کند ابتدا کمی صبر کرد و سپس یکی از همقطارانش را برای آوردن کاغذ به بیرون فرستاد. 

کوزیچکین مامور کا.گ.ب پاکت دربسته سفید را از نگهبان گرفت و آن را با زکرد. محتوای یادداشت به زبان فارسی بود و نویسنده تقاضای ملاقات کرده و تاریخ و ساعت آن را اعلام کرده بود ولی محلی را برای ملاقات مشخص نکرده بود.نامه با حرف دی امضا شده بود. 
ایستگاه کا گ ب در تهران هنوز از شوک لورفتن سرلشکر مقربی بزرگترین جاسوس خود در ارتش ایران خارج نشده بود و برخی از ماموران کا.گ.ب در تهران احتمال می دادند این نامه طعمه ای از طرف ساواک باشد.
کانال پروفایل

۱۴۰۱ اسفند ۱۸, پنجشنبه

همین‌که دولت آب و نان مردم را تامین می‌کند، کافی است!

خبرهای داغ سیاسی
www.avayeazadegan.blogspot.com

گروه سیاسی: احمد بخشایش نماینده پیشین مجلس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با رویداد۲۴ درباره وضع موجود سخن گفته است. او معتقد است دلیل افزایش قیمت دلار مردم هستند زیرا آنها در صف‌های دلار کاری می‌کنند تا قیمت ارز افزایش یابد. او می‌گوید همین‌که دولت آب و نان مردم را تامین می‌کند، کافی است.

(گرانی وجود دارد، اما فاجعه نیست)
  • وضعیت اقتصادی به مرز بحران یا فاجعه رسیده یا خیر؟
نه! دولت برای کالا‌های اساسی دلارِ ۲۸۵۰۰ تومان را تخصیص می‌دهد و به همین دلیل گرانی به اقلام مصرفی مردم سرایت نمی‌کند. البته برخی واردکنندگان سعی می‌کنند، قیمت کالا‌های شان را با سوءاستفاده از شرایط بالا ببرند که دولت باید نظارت بیشتری داشته باشد. البته گرانی ناراحت کننده است، اما اینکه شما از لفظ فاجعه استفاده می‌کنید، دور از انصاف است.

(حقوق‌ها به اندازه‌ای است که زندگی‌ها را بچرخاند)
  • گوشت بالای ۴۰۰ هزار تومانی، رشد ۲۰۰ درصدی کرایه خانه و افزایش عجیب قیمت‌ها و ... فاجعه نیست؟
گرانی است، اما فاجعه نیست. بالاخره رِنج حقوق‌ها را هم باید در نظر گرفت. هر کسی کاری انجام می‌دهد و کالایی عرضه می‌کند یا کار خدماتی انجام می‌دهد، یک قیمتی دارد. بحث من این است، حقوق‌ها به اندازه‌ای است که زندگی‌ها را بچرخاند. مثلاً اگر تاکسی از یک منطقه‌ای به منطقه دیگر مسافر را می‌برد، مسافر پول دارد که کرایه را بپردازد. مشکل این است، در همه دنیا مردم به دولت‌شان کمک می‌کنند، اما در ایران به محض بالا رفتن نرخ دلار، مردم برای خرید صف می‌بندند.

(مردم سهم زیادی در شلختگی اقتصادی دارند)
  • منظور من مردمی هستند که ۷ میلیون تومان حقوق می‌گیرند که فقط ۴ میلیون تومان آن را بابت اجاره خانه پرداخت می‌کنند.
این مشکل به مردمی ربط دارد که پول دست‌شان است و با دلار بازی می‌کنند تا سرمایه‌شان چند برابر شود. با این توضیح که این روش به دولت و کشور هم ضربه می‌زنند تا بتوانیم اینطور بگوییم، مردم هم سهم زیادی در شلختگی اقتصادی دارند. من در استرالیا دیدم که وقتی موز گران شد، مردم نخریدند. اما اینجا مخصوصاً زمانی که دلار گران می‌شود، جلوی صرافی‌ها صف‌های طولانی تشکیل می‌شود.
  • مردمی که برای دلار صف می‌کشند؛ چند درصد مردم هستند؟
مهم نیست چند درصد هستند. مهم این است که با هجوم برای خرید دلار گرانی را رقم می‌زنند. همه می‌دانند، موتور محرک قیمت‌ها به دلار ربط دارد. چون عده‌ای با سرمایه‌های بالا بازار دلار و طلا را به هم می‌ریزند. اصلاً «دلارِ فردایی» به همین منظور است. البته دست‌های دیگر هم پشت پرده تاثیرگذاری منقی دارند، اما مقصر اصلی همان مردمی هستند که برای خرید دلار و طلا صف‌های چند متری تشکیل می‌دهند. دولت و نهاد‌های نظارتی، با این توضیح که تا امروز نتوانسته‌اند کار خاصی انجام بدهند.
  • خب اولویت دولت «موی زنان» است، نه معیشت مردم!
خب! اینکه به تار موی زنان حساس شوند، راحت است. اما کنترل اقتصاد دشواری‌های زیادی دارد و به همین دلیل نمی‌توانند.
  • چرا کنار نمی‌کشند؟
حلِ مساله‌های اقتصادی که متغیر بالای ۱۰ عامل است و به زمان نیاز دارد. هر دولتی هم که می‌آمد، همین شرایط اتفاق می‌افتاد. بالاتر از دولت روحانی نبود که کشور از کف‌شان خارج شده بود. اصلاً مشکلاتِ امروز نتیجه اشتباه‌های دولت روحانی است. چه کسی بیاید؟
  • کسی که سیاست خارجی را بشناسد و مبادلات تجاری با دنیا را سامان دهد و برجام را به نتیجه برساند.
با برجام که بیشتر از الان نمی‌توانیم، نفت بفروشیم. مشکل این است که پولش را با چمدان می‌آوریم و همچنین مجبور شدیم، تخفیف بیشتر بدهیم و نقدی معامله کنیم.
  • چرا مجبوریم؟
به خاطر اینکه با آمریکا درگیریم و به همین دلیل برای معامله رابطه تهاتری داشته باشیم. با هند روپیه، با روسیه روبل، با چین یوآن و ... قرارداد ببندیم تا آمریکایی که به تحریم با دلار معتاد شده است، نتواند به ما ضربه بزند.
  • دولت مسئول آرامش مردم نیست؟
همین‌که دولت آب و نان مردم را می‌دهد و غذای مردم تاًمین می‌شود، کافی است.

(کار سختی است نیازهای ۸۵ ملیون جمعیت را فراهم کرد)

شما می‌دانید سرانه مصرف گوشت مردم در سال ۳ کیلو است؟
ببینید! ما ۸۵ میلیون جمعیت داریم که روغن می‌خواهند، برنج می‌خواهند و ... قبول کنید که کار سختی است.
  • دولت چین با یک میلیارد و چهار صد نفر می‌تواند.
آن‌ها هنر این را دارند و می‌توانند نیاز‌های مردم شان را تاًمین کنند.
  • «می توانند»، چون با دنیا سرِ دعوا ندارند.
در ایران هم زمان شاه گرانی بود، هم بعد از انقلاب. حالا گرانی بیشتر شده است، اما فاجعه‌ای احساس نمی‌شود.
بهار نیوز

۱۴۰۱ اسفند ۱۴, یکشنبه

دکترین کارتر چه بود؟

خبرهای داغ سیاسی
www.avayeazadean.blogspot.com

  • در سال 1980 دیگر معلوم و محرز شده بود که 63 سال حاکمیت کمونیست‌ها بر روسیه و سایر کشورهایی که در کنار روسیه، مجموعا شوروی را تشکیل داده بودند، تاثیر وسیعی در دین‌زدایی و بویژه اسلام‌زدایی از مناطق مسلمان‌نشین شوروی بر جای نگذاشته بود.

دکترین کارتر (Carter Doctrine) به مجموعه پیشنهادهای جیمی کارتر رئیس جمهور وقت آمریکا دربارۀ استراتژی ایالات متحدۀ آمریکا در منطقۀ خلیج فارس گفته می‌شود.

کارتر این خط مشی را در سال 1980 ارائه کرد ولی در همان سال انتخابات ریاست جمهوری را به رونالد ریگان واگذار کرد و دکترین کارتر روی کاغذ باقی ماند و به عرصۀ عمل نرسید.

با این حال نکات استراتژیک این دکترین، اهمیت تاریخی پیدا کرد و در مباحث و دروس مربوط به سیاست خارجی و روابط بین‌الملل، بویژه در مبحث جنگ سرد، همواره مطرح بوده است.

دکترین کارتر شامل شش بند زیر بود:

1- هر گونه کوششی که به منظور تسلط بر منطقۀ خلیج فارس از سوی هر کشور خارجی انجام گیرد، به مثابه حمله به منافع حیاتی ایالات متحده به حساب می‌آید و با همۀ وسایل از جمله وسایل نظامی به مقابله با آن قدام می‌شود.

2- تقویت مقاومت‌های ضد شوروی در منطقه و کشورهای کلیدی چون پاکستان و ایران و همچنین همکاری با چین برای بهبود امنیت پاکستان.

3- افزایش توانایی آمریکا برای پاسخ نظامی سریع در صورت حملۀ شوروی.

4- زنده نگه داشتن مسئلۀ افغانستان در راه حفظ مقاومت و در همان حال، کوشش برای جلب تمایل شوروی به اعادۀ بی‌طرفی افغانستان.

5- شرکت دادن هند در فعالیت‌های دیپلماتیک برای حل مشکل افغانستان و ایجاد شرایطی که منتهی به کاهش تنش بین پاکستان و هند شود.

6- کمک به افزایش آگاهی‌های سیاسی بین مسلمانان شوروی که یک عامل بازدارندۀ شوروی برای جلب ملت‌های مسلمان است.

بخشی از این رویکرد استراتژیک، مورد تایید جمهوری‌خواهان آمریکا هم بود و در واقع رویکردی صرفا برآمده از جهت‌گیری حزب دموکرات آمریکا نبود. منتقدین، این دکترین را بویژه با توجه به بند اولش دربارۀ خلیج فارس، نشانۀ عمق زیاده‌طلبی دولت آمریکا می‌دانستند ولی مدافعان، آن را نشانۀ عزم ایالات متحده برای ممانعت از سلطۀ شوروی بر خلیج فارس و تامین امنیت این منطقۀ مهم جهان قلمداد می‌کردند.

همچنین در این دکترین، بذر رویش طالبان و سایر گروه‌های جهادی اهل سنت دیده می‌شود. آنجا که در بندهای اول و چهارم به "تقویت مقاومت‌های ضد شوروی در منطقه" و "زنده نگه داشتن مسئلۀ افغانستان" اشاره می‌کند.

نکتۀ مهم دیگر در بند ششم دکترین کارتر به چشم می‌خورد: کمک به افزایش آگاهی‌های سیاسی بین مسلمانان شوروی. در سال 1980 دیگر معلوم و محرز شده بود که 63 سال حاکمیت کمونیست‌ها بر روسیه و سایر کشورهایی که در کنار روسیه، مجموعا شوروی را تشکیل داده بودند، تاثیر وسیعی در دین‌زدایی و بویژه اسلام‌زدایی از مناطق مسلمان‌نشین شوروی بر جای نگذاشته بود.

در واقع دکترین کارتر به دینامیسم اسلام برای اخلال در سلطه‌جویی حزب کمونیست شوروی در جهان اسلام پی برده بود. اینکه دولت ریگان چقدر از بند ششم این دکترین استفاده کرد، جای تحقیق دارد ولی بندهای مربوط به افغانستان، تقریبا به تمامی مورد تایید و مبنای عمل دولت ریگان هم بود.

مطابق نگاه کیسینجر، قدرت ذاتا قابل احترام است و به فرد یا کشوری که صاحب قدرت چشمگیر است، نباید بی‌اعتنایی کرد. بنابراین بازی دادن چین در معادلات و مناسبات جهانی، لازمۀ حسن روابط ایالات متحده و چین قلمداد می‌شد.

آمریکا در 1973 با چین وارد رابطۀ دیپلماتیک شد و در 1979، یعنی در زمان دولت کارتر، پذیرفت که تایوان بخشی از چین است و از این ادعا که تایوان یک کشور مستقل است، دست کشید.

احترام به قدرت چین، در دکترین کارتر در قالب "همکاری با چین برای بهبود امنیت پاکستان" متجلی شد. چنین احترامی، علیرغم همۀ تنش‌های موجود بین آمریکا و چین، هنوز برقرار است.

ویژگی دیگر دکترین کارتر که هنوز هم در سیاست خارجی آمریکا به چشم می‌خورد، ایفای نقش بالانسر بین هند و پاکستان است. در بند پنجم، اشاره به "ایجاد شرایطی که منتهی به کاهش تنش بین هند و پاکستان شود"، به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌خواست به گونه‌ای عمل کند که یکی از این دو کشور جذب شوروی شوند.

در مجموع دکترین کارتر عمیقا ضد اتحاد جماهیر شوروی بود و به همین دلیل چین را به مشارکت در مسئلۀ امنیت پاکستان دعوت می‌کرد و آمریکا را متعهد به کاهش تنش پاکستان و هند می‌دانست.

بنابراین با توجه به تنش‌های مناطق مشخص شده در دکترین کارتر و امکان تشدید تنش بین آمریکا و شوروی در اثر این تنش‌ها، بند سوم دکترین که بر " افزایش توانایی آمریکا برای پاسخ نظامی سریع در صورت حملۀ شوروی" تاکید می‌کند، منطق روشنی دارد.

اگرچه جدا از اصکاک‌های موجود بین این دو ابرقدرت آن زمان، به طور کلی امکان درگیری آن‌ها در اثر منافع گسترده‌شان در سراسر دنیا همواره وجود داشت. بند سوم دکترین کارتر نیز در دولت ریگان با اهتمام بیشتری دنبال شد و پروژۀ "جنگ ستارگان" و تشدید رقابت تسلیحاتی با شوروی تا سال 1986، در همین راستا بود؛ رقابتی که منابع مالی اقتصاد به گل نشستۀ شوروی را صرف ساخت تسلیحات اتمی و غیراتمی کرد و یکی از عوامل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بود.
عصر ایران